szösszenet

 2024.03.30.

autotune hüjegyerek okoskodik:

miért fizetnék érte ha ingyen adod

azért adom ingyen mert folyton lopod

szarrágó vagy bazmeg ez miért tagadod

a második és harmadik sorban válaszoltam..

hajnali madárfütty.. imádom.. nagyszombat.. furatavasz.. melegebb a megszokottnál.. szerintem a vulkáni [túl]működésnek és az esőknek köze van egymáshoz.. ahol több vulkáni hamu ún. aeroszol kerül a légkörbe ott többet esik.. mert az apró lebegő részecskék képezik az esőfelhőmagokat.. 

Velika Petaka zenehallgatással telt.. és mit hallgatna dr.oid ilyenkor mást mint klasszikusokat.. Kukázok a jútyúbon.. szembejön Máté.. de nem akármilyen prosztó formátumban.. Karl Richter és a münkeniek 1971-es felvételén.. Retrócsajok, retrósminkben, retrofrizurában.. retrópasik retróhajjal retróöltönyökben.. gigantik fehér kereszt lebeg a kóristafiúk feje felett.. Sängerbuben.. ahogy a bajor mondá.. monumentális kórushangzás.. profi nagyzenekar csemballóval és orgonával [harmóniummal] kiegészítve.. Mondtam már, hogy bírom Bachot? Rohadtjól nyomja a takkot.. Komolyabbra véve.. Zseniális nem evilági-éteri hangzást-hangteret teremtett.. a contrappunto oder Kontrapunkt mestere szajkózzák az okosok.. kontárként pedig csak kontrázhatok.. a lipcsei Tamás templom karnagya és orgonistája évszázadokkal ezelőtt olyan zenei életművet alkotott ami előtt csak meghajolni lehet.. Karl Richter mint kutakodva kiderítettem Bach egyik legjobb tolmácsolója.. Nomeg kiváló orgonista-karmester.. azért pörögnek csak régi felvételek róla mert 54 évesen belehalt második szívinfarktusába.. Szóval.. Máté passió.. nyitókórus.. ha eddig nem tudtad miért is hat az emberekre a zene úgy ahogy akkor ezt meghallgva megtudhatod.. Ennél már csak a zárókórus libabőrözősebb érzés.. de kizárólag kiváló tolmácsolásban.. Hamari Júlia kontraalt, Helen Donath szoprán, a kekkonenkeretes szemüveggel keretezett arcú basszus, jóképű Jézus és a pápaszemes farinellifazon narrátor szólóin-duettjein áttekertem bevallom őszintén.. okokok.. Lényegében ez lenne a passió lényege.. a szereplők végigéneklik Jézus szenvedéseit és kereszthalálát.. De nem nekem weltbunkónak akit jobban érdekelnek a kórus és zenekari részletek.. Aztán Karl Richter orgonálást-orgonajátékot dobott elém az algoritmus.. És a manus tényleg jó.. Főleg mikor a regiszterhuzigálósegédjével duettben virtuózkodik.. Olyan orgonabuzi csóka mondja mindezt aki kisköcsögként Bachot orgonáló Albert Schweitzert másoltatott TDK ADX kazettára a könytárosnénivel otthoni zenehallgatás céjából.. Belehallgattam a János passióba is.. ööööööö.. Máté komplexebb.. emelkedettebb.. éteribb.. kiforrottabb.. 

Kiskalandozásom itten nem ért véget.. terítékre került még néhány csudás húsvéti oratórium.. Majd valamiféleképp a Goldberg variációk Glenn Gould tolmácsolásában.. Első blikkre egy kopaszodó középkorú dilinyóst láthacc.. aki nagypapiszemüvegben ül egy hobbithokedlin és mozog a szája miközben zongorázik.. Kiafasz ez aki úgy kántál és mormog mint kohnbácsi a kántor.. Először is nemzsidó.. ezt őmaga mondogatta mindig röhögve.. hanem kanadai csodagyerek.. zenészszülők csemetéje.. aki előbb olvasott kottát mint betűket.. Excentrikus, egzaltált, allűrökkel teli zsenivé cseperedett.. állandóan kesztyűt hordott és nem fogott kezet zongoristaujjait féltve-kímélve.. Született kanadaisága ellenére utálta a hideget, nagykabátban jártkelt, a stúdiót agyontemperáltatta [Das wohltemperierte Klavier iránti rajongása innen eredhet] ..legszívesebben kiröhögnéd.. amíg nem hallod az éteri hangokat kiáradni az életrekeltett Steinwayból.. Billentyűmágus.. a rosszmájúak szerint minden kéz és ujjmozdulata szabálytalan.. teljesen eltér a zeneiskolai-zeneakadémiai zongorajátékprotokolltól.. Kitérdekel az eredményt hallván? Bernstein kölke pl. fanyalgott.. Mindigaztmondom tegyél le jobbat az asztalra utána ugassál.. Apropó első televíziófelvételét Leonard Bernsteinnel készítette aki többekközött televíziós zenei ismeretterjesztő adásokat celebrált.. de láttam Gould duettet pl. Menuhinnal.. errőljuteszembe.. aztmondják Fischer Annie állítólag szarozta Cziffra Györgyöt.. Glenn harminckétévesen fogta magát és hátatfordított a koncerttermeknek.. A koncertkörutakat lóversenyhez hasonlította.. a megnemértő koncertközönséget sátánfajzatoknak titulálta.. Ezután már csak stúdiófelvételeket és ismeretterjesztő műsorokat készített.. Nem is akármilyeneket.. Egy darabig együttélt festőnő szerelmével aki férjes asszony volt két gyerekkel.. Bogyókat, antidepresszánsokat szedett mint Elvis.. Ötvenévesen súlyos agyvérzést kapott az otthonában.. fél oldalára megbénult.. a Toronto General Hospitalba szállították ahol pár nappal később zenész apja lekapcsoltatta az életfenntartó készülékeket miután nyilvánvalóvá vált az agykárosodás súlyossága.. Bachmester munkásságának legjobb értő tolmácsolói sajnos nemigazán hosszúéletűek gyanítom.. 

A bejegyzés trackback címe:

https://projectkronos.blog.hu/api/trackback/id/tr6218366983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása