train

 2022.11.30.

train.gif

Kanada, Alberta, karácsony környéke, ködös hideg téli nap, -25ºC.. Brian tanár egy kisvárosban, felesége Becky apró takaros kézművesbolt tulajdonosa.. Két kislányukkal útra keltek, hogy meglátogassák nagyiékat.. Buddy kutyus otthonmaradt, mert tavaly megkergették egymást nagyi maine coon macsekjával és felborították a karácsonyfát.. Buddy méltatlankodó nyugtalan vonyítással búcsuzkodott kis családjától.. Az öreg van [vagyis buszlimuzin] egykedvűen falta a kilométereket.. Brian rutinosan terelgette a jeges-havas vidéki úton.. -Lányok nem kértek teát?- kérdezte Becky félig hátrafordulva az utasülésben.. -Nem- felelték kórusban a kiscsajok akik Spongyabob kalandjait bámulták tabletjükön.. Andráskereszt jelezte a vasúti átjárót.. Brian lassított majd mindkét irányban körülnézve behajtott a kereszteződésbe.. A köcsi motorja köhécselni kezdett majd lefulladt.. Világított a töltésjelző.. -Óóóóóóóó a rohadt akksi.. most akartam Parkerhez menni cseréltetni de Parker covidos lett.. Brian az önindítót köszörülte, Becky kissé agódva nézte.. Jól ismerte férjét.. Tudta, hogy jó apa, ügyes férfi és megoldja ezt a kellemetlen szituációt.. -Azt hiszem arrébb kell tolnunk a kocsit Becky, nincs mese.. -Biztos vagy benne? Nem érkezett válasz csak elhaló önindítóvinnyogás.. Brian kínosan röhigcsélve nagy lendülettel az ajtókilincs után nyúlt de az ajtó nem nyílott.. A központi zár beragadt az albertai fagyban és a gyenge akksi miatt nem működött a zármechanizmus.. Ekkor az átjáró jelzőfényei tilosra váltottak és csilingelni kezdett a jólismert elektromos jelzőharang.. Mintha hallották volna a ködös messzeségből a végtelenül hosszú teherszerelvény fémesen gördülő moraját.. Vonatkürt hosszú elnyújtott harsogása jelezte a szerelvény átjáróhoz közeledtét.. Megszokott ezerszerhallott üzemszerű vasúti rutinhang.. Köd van.. a vonatvezető túl későn vesz majd észre.. Brian eszelősen köszörülte az önindítót hátha arrébb tudja ugratni a kocsit pár méterrel.. Kinyitotta a könyöklőt és egy bazi Maglitetot átadva üvöltött Beckynek.. -A lányokat mentsd.. üsd ki az oldalablakot.. A lányok értetlenül bömböltek a hátsó ülésben anyjukat figyelve aki egy zseblámpával próbálta betörni az oldalüveget.. Minden porcikájukban érezték a sínek és a talpfák remegését.. Hallották a mozdonykürt hangját közeledni.. Ez már nem a szokásos rutinkürthang.. Sűrűn erőszakosan ismétlődött.. A mozdony három fényszórója bevilágította a ködöt.. Fémesen sikoltozva szikrázott a sínpár.. irdatlan gordülő tömeget kellett lelassítania az üzemi fékeknek.. Brian tisztában volt a fizika törvényeivel.. Beckyre nézett.. Hosszú szőke haj keretezte felesége csinos arcát.. Imádta a szeplőit.. A folyamatosan üvöltő vonatkürthang megremegtette a kocsi ablakait.. 

Roger a majdnem nyugdíjaskorú mozdonyvezető karácsonyi dalokat dúdolt a Canadian Pacific GE mozdonyának vezetőfülkéjében.. Vasutascsaládban nőtt fel, a viszonylat minden kilométerét, kis túlzással minden kavicsát ismerte.. Ránézett a tripmaster kijelzőjére.. Nagyjából tartja a menetidőt.. Egy kisforgalmú átjáróhoz közeledett ahol egy mellékutacska keresztezi a sínpárt.. Lelassította a teherszerelvényt.. 8800 lóerőt zabolázott egy apró kézmozdulat.. Szerette.. Szerette ezeket a böhöm behemót nagydarab ormótlan tohonya szögletes vasakat.. Szívesen hallgatta a háta mögött dohogó tizenkéthengeres dízelt.. A váltóáramú motorok vinnyogását.. Negyven éve ezt csinálja.. Nem tudna mást elképzelni.. Belekortyolt a kávéjába..  Jill régi karácsonyi ajándéka a jópofa hóemberrel gravírozott duplafalú nemesacélbögre.. Hópihék táncikáltak a szélvédő előtti tejfehér fényszóróvilágította szabadtéri színpadon.. Ránézett a műszerekre.. A vezérlőmozdony és a hozzákapcsolt vontatómozdony minden paramétere rendben.. Nehéz munkagépeket, építőanyagot, főleg fát szállított a nyugati partra.. Naja kell a kraft.. Jelzett a mozdonykürttel.. Néha szokta cifrázni.. Amikor kedve tartotta rövid erélyesen vonyító mozdonykürtszonátát rittyentett.. -Miafasz.. A szemeit meresztette.. -Óóóóóbaaaazzzzmeeeg.. Egy kék buszlimuzin vesztegelt az átjáró közepén.. Jelzett a kürttel, mást nem tehetett.. A fékkart vészfékállásba fordította és imádkozott hogy a lassuló teherszerelvény ne tolja le a mozdonyokat a sínről.. Utálta ezeket a pillanatokat.. A vonatkerekek fülrepesztő csikorgását.. A döccenést a mozdony homlokfalán.. Azt ahogy az ütközők összegyűrik az autókarosszériát mint egy Coors Litedobozt.. Az alig kivehető sikolyokat követő néma csendet.. Négy-ötszáz métert tehetetlen utazást mire teljesen lefékezi a szerelvényt.. Gyűlölte a baleseti rádiózási rutint.. A várakozást a vasúti baleseti helyszínelőkre, tűzoltókra, rendőrökre.. Rosszul volt már a gondolattól is, hogy le kell másznia a fülkéből.. Látni a roncsot amiben pár perce még egy család ült.. Rettegett az eltorzult ablakeretből kilógó női hajtól.. Mégjobban a kis élettelen kezektől.. Aki azt mondja, hogy ezt meg lehet szokni az érzelemmentes pszichopata.. Szikraeső keretezte csendes téli táj..

Becky felsikoltott.. -Grizzly.. grrrriiiiiizzzzlyyyyy.. -Bolondvagy bazmeg Becky?- üvöltötte Brian.. Itthalunk meg mindjárt családostul ő meg medvékről hadovál.. Hátrafordult és egy kétméter körüli nagydarab alakot látott a csomagtartónál ólálkodni.. Valamit mormogott.. Bazmeg ez hozzánk beszél.. De miért hüje ausztrál kiejtéssel.. Aztmondja vegyem ki sebességből a kibaszott kocsit? ..for fuck sake.. kreténkiejtéssel.. Mi van? Ki ez barkós bőrdzsekis hüjehajú punk? Recsegett a csomagtérajtó.. Nyolc fémes fényes izét látott erőszakosan a karosszériába fúródni.. A lányok egy kukkot sem mertek szólni.. Iszonyúan meglódultak akár a vancouveri vidámpark hullámvasútjának utasai.. Nem, nemjó hasonlat.. ilyet inkább Buzz, Neil és Michael érezhetett az Apollo 11 fedélzetén kilövéskor.. Gumifüst és irtózatos nyekergés közepette szinte kirepültek a vasúti átjáróból.. A kocsi hengerfejében minden szelepet szétvertek a vadul kalimpáló dugattyúk.. Az átjárón átvágtató végtelen hosszú tehervonat még többszáz métert csúszott-gurult szikrázó kerekekkel mire megállt.. A hórihorgas alak most a vezetőoldali ajtó felé lépett.. -Legközelebb ésszel közlekedj az átjáróban pajti!- böffentette ki a mondatot markáns arcából.. Mint egy elbaszott soványarcú Elvis esküszöm.. Ellenben rettenetesen kigyúrt és nem kövér.. Hiszen nem is téptem egyetemista korom óta.. -Te Becky látod ezt az alakot? Becky némán bólintott.. -Te most fenyegetsz minket bazmeg? Ekkor meglátta a furafazon lapátkezeit.. Ujjai tövéből ezüstös fémkarmok meredztek.. Brian egy hangosnagyot nyelt.. -Bocsesz.. ööööö.. nem akarok durvulni.. -Rendben pajti- röhögött az ismeretlen ipse.. De ezt is úgy mondta mint Brian Johnson bebaszva egy felfokozott hangulatú koncert után.. A fémkarmok eltűntek.. mintha sosem léteztek volna.. A manus pedig elindult a tejfehér ködben.. Kisvártatva nyom nélkül eltűnt a téli tájban..

Csodás történet.. Hanem visszatekerném addig a pontig amíg a családi autó lerobban a vasúti átjáróban.. Nézzük Roger szemszögéből.. Roger ránézett a tripmaster kijelzőre.. Nagyjából tartja a menetidőt.. Nem Japánban vagyunk.. Közeledik egy vasúti kereszteződés.. Pár kilométer még.. Felvillan egy figyelmeztetés.. Akadályt jeleznek az átjáró kamerái.. A képeket a biztosítóberendezés beépített mikrohullámú átjátszója továbbítja a mozdony fülkéjére szerelt vevőantennákhoz.. Párhuzamosan a LIDAR multifrekvenciás akadályfigyelő letapogatórendszer ami a homlokfényszóró házában trónol szintén pályatorlaszt észlel.. Felvillan az AEBS figyelmeztetés egy hangjelzés kíséretében.. A fedélzeti számítógép a szerelvény tömegét, sebességét, a sín állapotát és egyéb paramétereket figyelembevéve fékutat számol miközben a meghajtómotorokat generátorállásba kapcsolja.. A rendszer észleli, hogy az akadály nem mozdul.. Roger akár élőképet is kérhet a kijelzőre amin láthatja, hogy egy család tartózkodik az autóban és apu valamit éppen szerencsétlenkedik.. Ekkor már bekapcsol az üzemi fék is fokozatosan növelve a fékerőt.. Az akadály észlelésekor bőven féktávolságon kívűl járt a vonat ezért a legrosszabb esetben is pár méterre áll meg a mozdony a családi buszlimuzin fölé tornyosulva.. Roger anyázva lemászik a vezetőfülkéből.. Zenei aláfestésként a bazinagy dízelmotor dohogása és a légkompresszorok fújtatása szolgál.. Roger bekopogtat a vezetőoldali ablakon.. Ekkor Brian jelzi, hogy beszorult a zár.. Roger int és visszaballag a szerszámostáskájáért.. Rutinosan kinyitja az ajtózárat.. Majd ketten vállvetve szépen kitolják a kereszteződésből a tragacsot.. Kezet fognak.. Boldog karácsonyt kívánnak egymásnak.. Roger megkérdezi ne hívjon-e autómentőt.. Brian köszönettel elutasítja a felajánlást.. Roger visszamászik a fűtött mozdonyfülkébe és bejelentkezik a céges pályafelügyeletnél rádión, miután körbejárta a szerelvényt.. Az AEBS rendszer már őket is tájékoztatta az eseményről.. Tisztázzák a helyzetet.. Baleset, káresemény nem történt.. Roger folytathatja az útját.. Egy-két órát késik a menetidőhöz képest.. Annyi baj legyen.. Kiengedi a féket, előretolja a gázkart.. 8800 lovacska feszül a gépigának.. Kormos füst száll a hideg kanadai télben.. És a ménkűhosszú teherszerelvény méltóságteljesen gördülni kezd a nyugati part irányába.. 

A bejegyzés trackback címe:

https://projectkronos.blog.hu/api/trackback/id/tr7117991766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása