borús szmogos angolkóros idő van. Ilyenkor hajlamos vagyok a befordulásra. Ez történt karácsony előtt is, napórám két hétig el sem indult olyan kevés volt a fény. Aztán megnéztük karácsony másnapján a Rogue One-t és elmentünk egy karácsonyi buliba ahonnét enyhe alkoholmérgezéssel de roppant jó hangulatban érkeztünk meg. Ez a bright feelin' szilvesztert is beleértve egy hónapig kitartott. És most megint alattomban az ember jókedvét eszi a mordori homály. Tegnap ezért spontán az otthon talált alapanyagokból reprodukálni próbáltam karácsonyi gesztenyetortámat, hogy reggelire valamiféle vidámsütivel tömhessem a bendőm. Nos, levontam a tanulságokat. Nem köllenek a mutánsok, nekik marvelfilmekben a helyük, a bevált recepten pedig nem szabad változtatni. Ha a piskóta nyóctojást kíván annyit kő neki anni, nem hatot, a tojásfehérjét barnacukorból darált porcukorral kell felverni nem magába. A süteménylisztbe nem keverünk kísérletképpen kelttészta lisztet. Ha most fellengzős gasztroblogger lennék aztmondanám olyan mézeskalácsos lett, nagyanyám őszinte szavaival mint a pácskertalp, elbarkácsolt piskótapizza. Gázsütőben sütni hőtani lutri. Hatodik érzék szükséges a megfelelő konzisztencia eléréséhez. A tészta sokszor félignyers vagy megég az egyik fele ilyen a másik olyan. Furfangosan ezért 30 perc után 180°-ban megpörgettem a tepsit. Nemfogol kibaszni velem teköcsög.. a művelet közben ezt illik dopemanes hansúllyal közölni a megátalkodott renitens konyhai készülékkel. Ilyenkor kicsit irigylem fördőszé mindenttudó inoxból kicéencézett nagyonokos szponzorsütőjét. A villanysütő bizony jobban szabályozható. 200°C mindig minden körülmények között 200°C. A megsült piskótatésztát illik kettévágva tölteni. Ekkor nem lesz minden előzetes kalkuláció ellenére ribancrollertalp vastagságú. Óccsójánoskodásunknak mindig süteményünk látja kárát és sütinnyó lesz belőle, süti favellalakó hasonmása. Azér nem sikerült annyira tragikusra. Simán sütöttem sokkal sikkesebbet.. de ehetőnek ehető. A finediningtól olyan messze van mint csivava az iditarodon indulástól, nem a cukrászművészet parnasszusán lebegő habcsoda, inkább maga a piskótába dermedt magyar rögvalóság.. mindezek ellenére vagy mindezekkel együtt jó étvágyat és jókedvet kívánnék a holnapi maradékhoz :D
sütinnyó
2017.01.30.A bejegyzés trackback címe:
https://projectkronos.blog.hu/api/trackback/id/tr4312169362
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.