posztnapforduló

 2022.12.22.

és közeleg a karácsony egyre.. Ami konzumidióták és kereskedők ünnepévé alakult át az újidők során.. Minden évben az aranykeretesszemüveges majompofájú közzéteszi a kereskedelmi szövetség ünnepi pénzkaszálási mérlegét.. Fantaszitkus eredmények.. gratulálok.. 

Örülök, hogy szép emlékeim vannak meghitt, csodás, végtelenül szerény és boldog karácsonyokról.. Méteres hóval, a duruzsoló sparherden fütyülő nagyfazék mosogatóvízzel ami nagyszüleim kistéglából épített nyárikonyháját fűtötte.. Papa pótajtót szerelt a konyhaajtóra és a huzatos ajtó meg ablakréseket ronggyal-kartonnal szigetelte.. Gyerekként a zúzmarás apró ablaktáblákon keresztül lesegettük a behavazott bazinagy kerti karácsonyfát.. A macskák a lábtörlőn szundikálva melegedtek a konyhajtó előtt.. Aztán átköltöztek a cserépkandallós fűtött szoba ajtaja elé.. Mama sokféle finom ételt pl. aranylókarikás házitésztás húslevest, Dampfknelt [Dampfknödel az ő archaikus paraszttájszólásukban] -káposztás sültkolbászos kelttészta gőzgombóc oldalassal- főzött.. diós-mazsolás meg mákos bejglit és kifliket sütött a kerti diófák és mákgubók terméséből, esetleg almáspitét, sütőtököt.. Nagyszüleim gyakorlatilag önellátóak voltak egy focipálya nagyságú konyhakertet művelve.. Papa kedvenc matuzsálem kopottfekete tuningbiciklijével elkarikázott a cukrászdába.. Kartondobozban oroszkrémtortát és gyümölcsszeleteket furikázott visszafelé.. Mindegyik épségben került az ünnepi asztalra.. Aminek asztallapját erre az alkalomra kihajtogatták mint az origamipapírt.. így kétszer nagyobb lett.. Ünnepi porcelán étkészlettel és abrosszal terítettek.. Estefelé feldíszített szép fenyőt állítottak a szobába.. A daliás karácsonyfa egyre kisebb lett az évek múlásával.. Bólyi csillagszórót gyújtottunk és énekeltünk a fa körül.. Papa vigyázállásban.. Az ajándékokravalót leginkább Rózanéni, Lisl, Jóskabácsi és Franzl.. nagyanyám eneszkás unokahúgai és unokaöccse meg a bátyja dobták össze.. Későeste Papa kiöltözött, naftalinszagú gyapjúkabátot, télikalapot, télicipőt húzott és a jeges-havas járdákon elsétált az éjféli misére.. Mama nem tartott vele mert haragudott a plébánosra.. Méteres dunyha alatt aludva korareggeli motoszkálásra és éhes macskanyávogókórusra ébredtünk.. Az öregek akkurátusan kitisztították a kandallót és hamuval szórták fel a gangot, hogy fertályóra múlva formásrahasogatott tüzifával és feketeszénnel újra begyújtsanak a vályogház egyetlen fűtött szobájában..

Ja.. így telt a vidéki subribunkaúúk karácsonya.. A fákat Hans -Lisl bátyja- a BMW E30 M3 extulajdonos ács kivágta, a vályogházat téglából újjáépítették Jupi öccsével a tehetséges köművessel.. Azután Hans meghalt és a gyerekei eladták nagyanyámék megújult hajdanvolt otthonát.. A régiházat amit KovácsKati is olyszépen megénekelt.. A megörökölt karácsonyi üvegdíszek nagyrészét Maci egy grandiózus fadöntés alkalmával összetörte.. Már csak emlékek kötnek a békebeli boldog karácsonyokhoz.. De a szép emlékek nem fakulnak.. Azóta aztmondom: többet érnek a közös élmények és együttlétek mint az ajándékok.. Felnőttként nemigen tartok igényt csicsás ajándékokra.. Amire szükségem van beszerzem.. És többre értékelek egy csodás-kalandos téli utazást.. Esetleg kétkezemmel készítek valamiféle ezüst vagy aranyékszert szívem szépséges királynőválasztottjának..  

A komornyikkesztyű kudarc után -igazából nem is kudarc mert egy Zelenszkíjméretű minimandró kezére gyanítom passzolna- felszívtam magam.. Speciál minőségi jappáni célszerszámokat szereztem be.. Károlybá maradék bőréből shrekféle sütifigurát gyártani.. De jobb ötletem támadt.. Fényképezőm nyakpántját újítottam meg sajáttechnológiával..  Meglehetősen kényelmes viselet.. Már teszteltem.. Sajnos nincs perforáló acélszerszámom és spéci alátétem ezért a cseszlovák winnetouvarrókészlet jacquesvarrótűjével perforáltam a bőrpántot.. Gázcserenyílásszerű légzőlyukakat [enyhén randommódra] belelyuggatva.. 

⑆ Az vérnyomásmérőkről néhány szót.. A kvality vérnyomásmérő neve Omron.. A többi szerintem iparihulladék.. Szerencsére eddig csak ritkán volt szükségem a használatára.. Ellenben ha méricskélnek mindig feldühít az automata vérnyomásmérők összevissza működése.. És egekbe ugrik a vérnyomásom.. Ha a mandzsetta közel a könyökhajlathoz rosszul mér a műszar.. Ha a mandzsetta szoros vagy laza baromságokat mér.. Hanem a NASA nemrég felküldött egy vízállásváltozás/vízfelszín magasságváltozásmérő műholdat.. Pár artéria közel fut a bőrhöz így megfelelő mérőműszerrel pl. meghatározott hullámhosszú lézernyaláb visszaverődésének deketálásával a verőérátmérő szisztolés és diasztolés változása úgysejtem mérhető.. Ezenkívűl pl. a hemoglobinsejtek is megszámlálhatók vastartalmuk elektromágneses tere/elektromágneses karakterisztikája-jellemzői okán.. A vér különleges élő szövet.. Folyadékként viselkedik de igazából kolloidszerű és alakos elemei ki-be léphetnek az érfalon.. Zseniális megoldás.. Messze -nagyságrendekkel- túlmutat az emberi tudáson.. Igen most rátok tekintek istentjátszó tudósorvosdoktorok.. Gyanítom a vérnyomás kissé eltér a test különböző pontjain a szívtől távoloidva.. Tehát.. Kell egy algoritmus ami az aortaátmérőváltozás és vérplazma+véralkotó elemek egységnyi átmérőjű-területen mért érszakaszon történő átáramlása alapján vérnyomást számít.. Mindez belepakolva egy tenyérnyi dobozba elhozhatná a vérnyomásmérés új korszakát.. A dottore a páciens nyakához vagy csuklójához tartaná a műszert és egy percen belül -akár pillanatok múlva- leolvashatná a kijelzőről az eredményt.. És a cucc mindjárt elküldhetné az elektronikus egészségügyi rendszerbe.. Általában scifiszintű földtől elrugaszkodott megoldásokon agyalok :⊐ Ollé ⑆

A bejegyzés trackback címe:

https://projectkronos.blog.hu/api/trackback/id/tr4218008292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása