solar

 2022.07.04.

nincs kedvem folyamatábrákat rajzolgatni negyvenfokos hőségben.. ezért most kénytelen leszel olvasni..

Évek óta írok napelemes vackaimról.. kitudjamár mennyi evolúciós lépcsőfokon ment át a kezdetek óta.. De a lényeg a következő.. A mostani monokristályos Si napelem amit használok a legolcsóbb kínai motyó.. Kb. 10cm2 felületen termel cca. 3W áramot.. A DCF77 rádióvevőnek és az óraszerkezetnek kell 1,5W.. a piros teljesítményszabályozó led eredetileg egy Pelican villogóban éldegélt és két 1,5V-os ezüstoxid gombelemről működött.. Ilyenkor nyáron a SCU mindig világít és teljesítménytszabályoz.. Decemberben csak halványan dereng..

A Si napelemek hatásfoka 20% körüli.. és csak a látható napfénytartományt hasznosítják.. Azok az újfajta cellák amikről írok/írtam korábban, a szabadszemmel nemlátható -de a bőrödön érezhető- napsugárzástartományban is képesek működni.. Az összes földfelszínre érkező infra és UVA/UVB tartományban.. A nagyenergiájú UVC szerencsére nem jut át a földi légkörön.. még.. Ennek a cuccnak a hatásfoka legalább kétszerese lehet a jelenlegi napelemek hatásfokának.. Ha reflektorokat építesz a cella legaljára és mondjuk féligáteresztő mozaikszűrőreflektorokkal kombinálod a felsőbb perovszkit cellarétegeket a tüköraknahatással még növelhető a hatásfok.. Azért írom mert a saját vackom félig leeresztett redőnynél is működöképes a reflektorainak köszönhetően.. annak ellenére, hogy a vasbetonépület sarka kitakarja a fél délkeleti horizontot..

Agyaljunk tovább.. többször írtam a szuperkondenzátorokról.. ezek és az akkuk működési elvét kombinálva ún. pufferakkukat lehetne létrehozni amelyek feladata az újfajta napcellák termelte áram átmeneti/rövididejű tárolása.. Mire akarok kilyukadni? Van egy áramvonalas kasznijú cseppalakú hosszú lejtős fullnapelemtetejű [esetleg hátsó oldalablakokban és hátsó szélvédőben is vannak napcellarétegek] autód 4db directdrive energiatakarékos pancake villanymotorral.. Manapság hányféle új akkukémián dolgoznak? Fasztudja.. szilárdtest, nátriumion, grafén stb. A lényegük, hogy könnyebbek és energiasűrűbbek a jelenlegieknél.. Ha ebből belepakolsz egy nagyobbat az autóba mint hálózatról is tölthető indító és gyorsítóakkumulátort.. majd az elektronika utazósebességnél átvált a pufferakkura amit az első két villanymotor is táplálhat generátormódban + plusz mind a 4 pancakemotor rekuperálhat mindkétfajta avagy kombinált ciklusú akkuba.. akkor van egy fasza jólfenntarható energiagazdálkodási és szabályozási rendszered.. A napcellák borús időben is termelnek.. A napcellák csak akkor haszontalanok ha vulkáni hamu, por vagy homok borítja a felületüket.. És éjszaka.. Vagy jó távol tanyáznak a Naptól.. Kérdezd a NASA-t.. Sejtheted, hogy utazósebességet fenntartani egy könnyű áramvonalas autónál sokkal kevesebb energiába kerül mint gyorsítani vagy ormótlan batártestet mozgatni..

Ez a meghajtási rendszer működhet napvitorlás hajókon kombinálva az oldalon régebben bemutatott e-vízsugárhajtómű-generátor hajtással.. és a szintén itten ismertetett nagy szárnyfelületű kvázivitorlázórepülőgépeken e-turbojet-szélturbina hajtóműve[kke]l.. kukázzá plz.

Okoskodó fogalmatlanhüjeként ennyit tudok most mondani tisztelt publikum.. Nyilván ha a kedves befektetők érdekei mást kívánnak -leginkább végtelen mennyiségű felhalmozható zsetont- a büdöséletben sem fog semmi semmiből megvalósulni.. Csak a nyígást-jajgatást-jajveszékelést hallod amíg szép lassan szomjan és éhen nem dögölsz.. Vernyákolásból még nem láttam jelentős eredményeket megszületni.. Állítólag van agyad, kezed-lábad, vannak fasza magadalkotta eszközeid mint nagyszerű mindenekfelettálló csodalényembernek.. Ideje lenne elkezdeni a megoldásokon dolgozni és nemcsak 2035-ről pofázni demagóg üzemmódban..

Hányféle variációt látsz a természetben egyetlen témára/problémára? Milliófélét.. Csak egyetlen út létezik? Mindig a legjobbakat választja ki a természeti rendszer.. de ennek ellenére sokféle változatos alkalmazkodási stratégiát felvonultató élőlény éldegél egymás mellett békében.. Ezt nevezem sokszínűségnek nem az akármilyenoldali életidegen humánideológiai maszlagot.. Ciao..

A bejegyzés trackback címe:

https://projectkronos.blog.hu/api/trackback/id/tr3417874613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása