21.század

 2022.06.30.

amíg idióta politikusok ovismódra veszekszenek a homokozóban a világot a tönk szélére sodorva.. leírok ide pár kósza gondolatot ismét..

A 21. században élünk több mint két évtizede.. Miért kell akkor 19. és 20.századi nyilvánvalóan elbaszott megoldásokhoz visszanyúlni konfliktuskezelés címén? Tisztelt Idióták!

Ausztráliában évek óta zajlik a napelemes autók versenye.. Egyetemi csapatok tákolta kezdetleges verdák szelik át a sivatagos déli kontinenst kizárólag a járgányokra szerelt napelemekkel meghajtva.. Létezik egy a Si technológiánál olcsóbban gyártható napelemtípus amit üvegre vákuumvaporizálva, litografálva is építhetők jó.. 40% körüli hatásfokot produkáló napelemek.. A perovszkitokat fotostabilabbá téve kész egy új jobb technológia.. Ezek a napelemek hullámhosszra is hangolhatók tehát hasznosítható az atmoszférán áthatoló infra és uv napsugárzástartomány is..

Egy találmány elterjedésekor miért a nagyrészvényesek és befektetők anyagi érdeke az elsődleges és meghatározó? Netán ők a termékek vásárlói? Csak a pénzkivétel-tőkehozam érdekli őket.. Rajtuk kívül kinek kedvez ez a fajta gazdasági modell? Gyanítom senkinek.. Ha nem látnám, hogy működik a crowdfunding még el is hinném, hogy nem lehet másként.. Egy teljesen új gazdasági berendezkedésre kellene átállni összhangban az új kor új kihívásaival.. és itt nem a kommunizmusra és a kapitalista rendszerre gondolok.. mert mindkettő alaposan leszerepelt.. Pl. on demand, vegyesen közösségi alapon [elő]finanszírozott, pazarlás és szemétredukált, újrahasznosított/újrahasznosítható, fejlett gyártástechnológiával előállított minőségi tartós highend termékekre gondolok.. 3 éves termékciklusváltásokkal.. az élemiszerek előállításánál is dettó működtethető lenne ez a fajta modell az önellátási képességek egyidejű növelésével..

Nyilván lehetlen a megvalósítás egy sorosféle befektetőmogul szemszögéből mert milliárdokkal rövidítené meg a portfólióját.. Értem.. Az a baj, hogy ma minden a sorosfélék anyagi érdekeiről szól.. a jótékonykodásuk puszta adótechnikai hókuszpókusz.. a jótéteményhez annyi köze van mint nekem a NASA/ESA űrhajósjelöltséghez..

Kíméljük meg egymást a szar süket dumáktól.. és vegyétek a prolikat fullhüjére..

Szóval adva van egy fasza napelemtechnológia.. Plusz a Mercedes készített egy energiatakarékos 0,17 cw értékű jól használható kísérleti autót.. úgyhíjják Vision EQXX.. Szerinted mennyi szabad hely van a cabforward kaszni tetején és a motorháztetőn háromrétegű-multistage-edzettüveg napelemeknek? És mennyi hely van egy Cinquecentoféle kisautókaszni tetején? Képzeld el, amint a szabadban parkolva egykét nap alatt fullra föltöltené az újfajta könnyebb akkumulátorát + a napelemei folyamatosan működtetnék a beépített hőszivattyút.. mellette megmaradna a kábeles töltés lehetősége.. Utópia nyilván.. Csakhogy ezek mind létező működő max. finomításra szoruló technológiák.. és nem kamu igéretek.. Mi lenne ha minden autó, teherautó, autóbusz ugyanezzel a meghajtással működ[het]ne.. Világvége.. dinoszauruszok pusztulása.. 

Szerinted hányféle új ötletet lehetne még elővarázsolni a kalapból ha akarnánk.. Kérdezd a NASA-t, ESA-t, CSA-t JAXA-t, Roszkozmozt, CNSA-t, az űripari/repülőgépipari, telekommunikációval, távérzékeléssel, számítástechnikával foglalkozó magáncégeket..

Ők nemigen ismerik a lehetetlen kifejezést.. a lehetetlen leginkább azt jelenti a tőkebefektetőknek nem prompt profitábilis.. Mekkora a lakosságarányuk? Ehhez képest mekkora a felülreprezentáltságuk és a lobbierejük? Mi köze mindennek a népképviseleti demokráciákhoz? Taglaljuk a korrupció és érdekösszefonódások kérdését? Nem regényíró oknyomozó firkász vagyok.. szerencsére.. mert ez egy ocsmány és dögunalmas témakör.. 

Ideje lenne már elkezdeni gondolkodni és veszettül a megoldásokon agyalni az elmebeteg kardcsörtető világháborús retorika helyett..

Mit gondolsz ugatnék itt nagypofával ha nem látnám, hogy a saját óratákolmányom áramellátása évek óta megbízhatóan működik direkt napelemmeghajtással?

ennyit gondolatindításként.. köszi.. 

yes we can

yes weekend

A bejegyzés trackback címe:

https://projectkronos.blog.hu/api/trackback/id/tr2617871683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása