hangmágusok

 2022.06.13.

Öreg szakikről regélek most akik úttörők voltak az elektronikus zenei hangszerek terén.. sajnos egy újabb szomorú apropóból.. Egy zenei kiállításon szívInfarktust kapott és meghalt Davebácsi alias Dave Smith.. Vangelis kapcsán méltatlan módon nem említettem meg a Prophet5 szintit ami Davebácsi szeretett gyermeke.. Az első mikroprocesszoros vezérlésű polifónikus analóg szintetizátorok egyike.. Egy szép napon Amerikában pár villamosmérnök muki elhatározta, hogy sosemlátott elektronikus hangszereket fog építeni.. Hammond úr orgonája a Leslie hangszóróval még inkább elektromechanikus cucc volt de egy kis lépés a hangszerépítés új korszaka felé.. Dr. Robert Moog New Yorkban oszcillátorokból és szűrőkből meg sokegyéb elktronikus biszbaszból moduláris analóg billentyűs hangszereket kezdett építeni.. Egy Walter/Wendy Carlos nevű őstranszgender ipse pedig világhírűvé tette Bach interpretációi révén.. És a Moog kurvajól egyedien szólt.. de az oszcillátorai feszültségszabályozottak voltak és érzékenyek a hőmérséklet/páratartalom ingadozására.. ezért gyakran elhangolódtak.. Alan Pearlman Arp szintijei kiküszöbölték ezt a hibát.. Arp hangon szólal meg pl. a Harmadiktípusú találkozások re-mi-do-do-so ufohimnusza vagy R2D2 a StarWarsból.. A gitárszinti kifejlesztésébe minden pénzét beleölve Alanbá bedöntötte mutatványát.. De legendás cuccai mint az Odyssey a Korg révén továbbélnek.. A keletiparti hangszerfejlesztőmérnökszakik melett a Nyugati-parton Szilíciumvölgy környékén sem tétlenkedtek.. Don Buchla csodáshangú méregdrága modulárbatárokat épített a Moogtól teljesen eltérő hangképpel/hangzásvilággal.. Majd színre lépett a három villanyász/villamosmérnök jóbarát.. Roger Linn a Linndrum analóg dobgépek kiagyalója.. Tom Oberheim a poliszintimágus.. a Van Halen Jump c. számában mulitálentum Eddie egy Oberheimen játszik.. És a jóöreg Dave Smith.. aki miután lediplomázott a Berkeleyn egyszépnapon séta közben meglátott egy hangszerbolt kirakatában árválkodó Minimoogot amit másnap hitelből megvett mert lenyűgözte a soktekerős billentyűs hangkeltőizé látványa.. Szétszedte és áttanulmányozta az áramköreit.. Majd agyalni kezdett.. szilíciumvölgyi szinergiák.. Curtis mikrochipeket felhasználva saját programozható polifonikus analógmotyót épített ami veszettül jóhangú jószággá sikeredett.. annyira, hogy világhírű zenészek várólistára kerültek és évekig vártak egy Prophetre.. Volt aki telefonon fenyítette Davet a szokásos tudodkivagyokénbazmeg? fenyítődumával.. Nos Smithúr baszott berezelni.. ellenben az egyik legfaszább kisszériás hangszerépítő lett Sequential márkanéven.. Aztán eljött 1983 és a Yamaha DX7, 1988 és a Korg M1.. a japók pedig taroltak elsöpörve az analógúttörők bizniszét.. Davebácsi szoftvermágus is volt így ő ezen az úton haladt egy darabig.. plusz Tom Oberheim és Ikutaro Kakehashi -a Roland alapítója- közreműködésével kifejlesztették a MIDI szabványt/kommunikációs protokollt amit a mai napig használnak.. 

Eltelt egykét évtized és a zenésznépség beleunt a konzervhangokba.. Újjászülettek az analóg szintik.. és Davebácsi Dave Smith Instruments néven új hangszerépítő vállakozásba kezdett Evolvert, PolyEvolvert, Mophot, Tetrat különféle Prophet reinkarnációvariációkat stb. dobott szorgosan piacra .. Időközben a Yamahától visszakapta a legendás Sequential márkanevet.. És jobbnáljobb cuccokkal rukkolt elő pl. Pioneer Toraiz, Tempest, OB6, Prophet6, Prophet5 remake, ProphetX.. Nem tudom mind felsorolni.. és a cégalapító legenda dala májusvégén hirtelen végetért..

Ami különösen érdekes és tetszett: egy közönségtalálkozón Davebácsi elmondta hiába tervezi meg iMacjén az áramköröket, fogalma sincs hogyan fog szólni a cucc amíg meg nem építik.. sőt a nem tökéletesen sikerült áramkörökből és oszcillátorokból jönnek a legjobb/legkarakteresebb/legegyedibb hangok.. 

Itt hirtelen megvilágosodott hobbistaagyam.. két japó villamosmérnök többoldalas szakcikket írt a DCF77 antennákról.. 8 különböző prototípust építettek majd rettenetes matematikai egyenletekben és grafikonokban elemezték őket.. Rájöttem az út a fontos amit bejárok miközben innenonnan tudásmorzsákat csipegetek fel mint egy együgyű naposcsibe :⫐:⫐

És végre köll egy rendes hangszer.. mondjuk Yamaha MODX8 mint vezérlő.. bonyolult az FM szintézis? nemhinném..  Aztán különféle modulok.. egy Minitaur, Prophet5.. sorolhatnám.. naja az embernek mindig legyenek céljai.. 

A bejegyzés trackback címe:

https://projectkronos.blog.hu/api/trackback/id/tr8517856157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása