szüret

 2015.09.07.

IMG 8967

Nagyapám aki egy Adolf Hitler hasonmásversenyen előkelő helyezést érhetetett volna el a szőlő szolgája volt. Szerencsére csak külsőre emlékeztetett az elmebeteg diktátorra, jámbor jólelkű emberként élte le az életét. Reggelenként fejébe húzta bradpitt sapkáját és elindult a Szájdálba tenni-venni a szőlőben és a pincében. A Szájdál egésznapos program volt egész évben. Kapálás, trágyázás, metszés, kacsozás, kötözés, permetezés és más végtelensok munkafolyamat amiről halvány sejtésem sincsen. Az őszi szüreten, a legnépesebb családi eseményen, jobban szerettem vödröket hordani és kövér halványzöld fürtöket csúszdán keresztül a darálóba zúdítani, mint a szőlőtőkék között bújkálva metszőollóval hadonászni. Préseléskor Papa méricskélte a must cukorfokát és ha 18 alatt volt cukrozta. A gazdák rendszerint itt baszták el a borukat. A mustot öreg barikolás nélküli tölgyfahordókba fejtette. Bognárként jól értett a fához, hordókat is készített vagy készítetett a kádárral aki szintén fával dolgozó mesterember volt nem csuzmákjános népidemokratikuspártfőtitkár. A lanyhuló melegben lágy napsugarak pásztázták a szőlőt, a dombocska alatti pincében forrt a bor.

Ilyenkor csak gyertyával merészkedhettünk le leskelődni és ha kialudt az imbolygó apró láng szaladni kellett kifelé a napvilágra. Hideg novemberi esők áztatták a ködharmatos füvet, a csemegeszőlő spárgán lógott a műhelyben rúdra akasztva, a gyalupadon rengeteg dió feküdt szellősen szétterítve nagy fadeszkákon. Papa Mártonnap és karácsony között üveglopóval tiszta pohárba mérve vizsgálgatta-kóstolgatta az újbort ami az öreg fekete bicikli kormányára akasztott demizsonban került előbb a spájzba majd az ebédlőasztalra. A pincesoron azt mondták jó bora volt..

Nem értek a szőlőhöz és értékelem a finom, hozzáértéssel készített szőlőnedűt ami kiérdemli a bor nevet. Bináris jó/nemjó alapon minősíteni tudom a pohárba került nemes italt. Varietas delectat, van fiatal karcsú gyümölcsösen illatozó és érettebb teltebb zamatú, aranylóan csillogó és sejtelmes rubintként világló, számat édesebben vagy fanyarabban ízesítő. Sok jó borvidékünk közül párat bejártam, némelyikhez kellemes emlékek fűznek, s bőven vannak felfedezésre váró tájak. Ha megkérnek szívesen segítek szüretelni, hagyományosan puttonyos szerepkörben. Jó hangulatban telik a nap, pörög a munka, fogy a finom étel, másnapra már a fejem sem sajog az elfogyasztott italtól..a valóság profánabb és kacifántosabb: az alacsony szemöldökfa homlokomra mért ütésének hatása enyészik el az idő múltával. 

IMG 8961

IMG 8962

IMG 8963

IMG 8964

IMG 8970

IMG 8966

IMG 8973

IMG 8976

IMG 8974

A bejegyzés trackback címe:

https://projectkronos.blog.hu/api/trackback/id/tr57766886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása